Wiele osób prowadzi obecnie intensywny tryb życia, a w natłoku codziennych obowiązków, często brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków — głównie obiadów. Odpowiednio dobrane składniki zapewnią nam pełnowartościowość przygotowanego posiłku, który może powstać z tego co mamy w lodówce! Poniżej przygotowaliśmy kilka propozycji łatwych i błyskawicznych pomysłów na drugie danie.
Pomysły na szybkie obiady przydają się najczęściej w ciągu tygodnia, ze względu na tryb życia, jaki wiele osób prowadzi. Takie posiłki najczęściej zrobimy z tego co mamy w lodówce w jednym naczyniu, bez konieczności używania kilku garnków czy patelni. Podane przez nas propozycje przygotujesz w 30-60 min, przy czym większość tego czasu danie robi się samo!
Szybki obiad — jednogarnkowe leczo z kiełbasą
Dania jednogarnkowe idealnie sprawdzą się dla osób, które nie mają czasu na zmywanie naczyń i zależy im na jak najmniejszym zużyciu odpowiednich garnków czy patelni. Dodatkowo ułatwia to nieco przechowywanie, ponieważ zamiast przekładać pozostałości do pojemników, możemy pozostawić nasze danie w garnku, które po wyjęciu z lodówki będzie gotowe do ponownego podgrzania!
Potrzebne składniki (4 porcje):
2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalec)
2 cebule
200 g kiełbasy
2 ząbki czosnku
3 papryki (może być czerwona, zielona i żółta lub same czerwone)
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz
500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
Przygotowanie:
Do szerokiego garnka dodać tłuszcz, a gdy już będzie rozgrzany wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę w plasterkach. Podsmażać razem przez ok. 7 minut — po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 3 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę papryki i smażyć przez około 3 minuty, a następnie dodać przyprawy.
Po dokładnym wymieszaniu do garnka wlać 500 ml passaty pomidorowej i gotować przez 15/20 minut. Po tym czasie podawać z ulubionymi dodatkami — polecamy kaszę lub świeże pieczywo.
Szybki obiad — makaron penne z szynką i pieczarkami
Ten makaron zdecydowanie należy do szybkich przepisów, które nie wymagają specjalnego przygotowania. Przyrządzimy go z tego co mamy w lodówce, a nawet jeśli jakiegoś składnika nam zabraknie — bardzo łatwo jest go zastąpić! Zatem, jak przygotować ten szybki obiad?
Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pieczarki. Gdy trochę zmiękną, przyprawić ulubionymi ziołami oraz dodać posiekany czosnek.
Dodać pokrojoną szynkę i smażyć przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wlać śmietankę i gotować do momentu aż zgęstnieje. Połączyć z ugotowanym makaronem i cieszyć się pysznym, szybkim obiadem!
Szybki obiad — zupa pieczarkowa z kurczakiem
Powyżej przedstawiliśmy propozycję na makaron oraz leczo, ale przydałaby się również jakaś zupa. Oto ona! Jest to zupa, do której przygotowania wystarczy jeden garnek, a gdy przygotujemy nasze składniki, danie robi się samo. Jeśli masz naprawdę mało czasu i potrzebujesz obiadu na szybko, to danie sprawdzi się idealnie!
Potrzebne składniki:
1 cebula
2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy
obrana włoszczyzna (1 marchewka, kawałek pora i pietruszka)
400 g ziemniaków
liść laurowy, 2 ziela angielskie
1,5 litra bulionu
200 g filetu z kurczaka
100 g serka topionego (śmietankowego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
125 ml śmietanki 18% do zup i sosów
Przygotowanie:
W dużym garnku na maśle i oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać opłukanego pora pokrojonego w plasterki i chwilę razem podsmażać.
Dodać obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Ciągle mieszając smażyć przez 5 minut.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liścia laurowego i ziele angielskie.
Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka oraz sól i pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
Dodać pokrojone pieczarki oraz serek topiony i gotować przez kolejne 5 minut.
Odstawić zupę z ognia, dodać natkę pietruszki oraz śmietanę. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.