Szybki i smaczny obiad z tego co masz w lodówce?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Szybki i smaczny obiad z tego co masz w lodówce?

Zdjęcie główne: Ella Olsson/pexels.com

Wiele osób prowadzi obecnie intensywny tryb życia, a w natłoku codziennych obowiązków, często brakuje nam czasu na przygotowanie posiłków — głównie obiadów. Odpowiednio dobrane składniki zapewnią nam pełnowartościowość przygotowanego posiłku, który może powstać z tego co mamy w lodówce! Poniżej przygotowaliśmy kilka propozycji łatwych i błyskawicznych pomysłów na drugie danie.

Pomysły na szybkie obiady przydają się najczęściej w ciągu tygodnia, ze względu na tryb życia, jaki wiele osób prowadzi. Takie posiłki najczęściej zrobimy z tego co mamy w lodówce w jednym naczyniu, bez konieczności używania kilku garnków czy patelni. Podane przez nas propozycje przygotujesz w 30-60 min, przy czym większość tego czasu danie robi się samo!

Szybki obiad — jednogarnkowe leczo z kiełbasą

Dania jednogarnkowe idealnie sprawdzą się dla osób, które nie mają czasu na zmywanie naczyń i zależy im na jak najmniejszym zużyciu odpowiednich garnków czy patelni. Dodatkowo ułatwia to nieco przechowywanie, ponieważ zamiast przekładać pozostałości do pojemników, możemy pozostawić nasze danie w garnku, które po wyjęciu z lodówki będzie gotowe do ponownego podgrzania!

Potrzebne składniki (4 porcje):

  • 2 łyżki tłuszczu (najlepiej smalec)
  • 2 cebule
  • 200 g kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki (może być czerwona, zielona i żółta lub same czerwone)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej

Przygotowanie:

  1. Do szerokiego garnka dodać tłuszcz, a gdy już będzie rozgrzany wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę w plasterkach. Podsmażać razem przez ok. 7 minut — po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kolejne 3 minuty.
  2. Dodać pokrojone w kostkę papryki i smażyć przez około 3 minuty, a następnie dodać przyprawy.
  3. Po dokładnym wymieszaniu do garnka wlać 500 ml passaty pomidorowej i gotować przez 15/20 minut. Po tym czasie podawać z ulubionymi dodatkami — polecamy kaszę lub świeże pieczywo.

Szybki obiad — makaron penne z szynką i pieczarkami

Ten makaron zdecydowanie należy do szybkich przepisów, które nie wymagają specjalnego przygotowania. Przyrządzimy go z tego co mamy w lodówce, a nawet jeśli jakiegoś składnika nam zabraknie — bardzo łatwo jest go zastąpić! Zatem, jak przygotować ten szybki obiad?

Potrzebne składniki (2 porcje):

  • 125 g makaronu (penne, kokardki lub podobny)
  • 150 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano suszone (ok. 1 łyżeczki)
  • 5 plasterków szynki suszonej/dojrzewającej (można zastąpić zwykłą szynką)
  • 125 ml śmietanki 18% (do zup i sosów) lub 30%
  • opcjonalnie: parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  2. Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone pieczarki. Gdy trochę zmiękną, przyprawić ulubionymi ziołami oraz dodać posiekany czosnek.
  3. Dodać pokrojoną szynkę i smażyć przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wlać śmietankę i gotować do momentu aż zgęstnieje. Połączyć z ugotowanym makaronem i cieszyć się pysznym, szybkim obiadem!

Szybki obiad — zupa pieczarkowa z kurczakiem

Powyżej przedstawiliśmy propozycję na makaron oraz leczo, ale przydałaby się również jakaś zupa. Oto ona! Jest to zupa, do której przygotowania wystarczy jeden garnek, a gdy przygotujemy nasze składniki, danie robi się samo. Jeśli masz naprawdę mało czasu i potrzebujesz obiadu na szybko, to danie sprawdzi się idealnie!

Potrzebne składniki:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy
  • obrana włoszczyzna (1 marchewka, kawałek pora i pietruszka)
  • 400 g ziemniaków
  • liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • 1,5 litra bulionu
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 100 g serka topionego (śmietankowego)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 125 ml śmietanki 18% do zup i sosów

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku na maśle i oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać opłukanego pora pokrojonego w plasterki i chwilę razem podsmażać.
  2. Dodać obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę. Ciągle mieszając smażyć przez 5 minut.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liścia laurowego i ziele angielskie.
  4. Wlać gorący bulion i zagotować. Dodać pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka oraz sól i pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. Dodać pokrojone pieczarki oraz serek topiony i gotować przez kolejne 5 minut.
  6. Odstawić zupę z ognia, dodać natkę pietruszki oraz śmietanę. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Artykuł powstał dzięki współpracy z:

bravenetic.pl
liveasily.pl
soxx.pl
catchlife.pl

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*