Planujesz otworzenie własnej restauracji? O tym musisz pamiętać!

Planujesz otworzenie własnej restauracji? O tym musisz pamiętać!

Artykuł sponsorowany

Chcesz otworzyć restaurację, ale nie masz pewności, co musisz zrobić? Przygotowaliśmy listę rzeczy, o których musi pamiętać każdy, kto chce otworzyć działalność gastronomiczną. Zobacz!

Podstawową rzeczą, która jest niezbędna, żeby otworzyć lokal gastronomiczny, są pieniądze. Jeżeli jednak posiadasz odpowiedni zapas gotówki i jesteś pewien, że chcesz przeznaczyć je na otwarcie restauracji, przed Tobą jeszcze kilka bardzo istotnych kwestii.

Znajdź dobry lokal

Znalezienie idealnego miejsca pod lokal to chyba najważniejsza sprawa. Warto przejrzeć portale ogłoszeniowe w Internecie i rozejrzeć się za wywieszkami „lokal do wynajęcia”. Najlepiej lokal wynająć od właściciela, bez udziału agentów nieruchomości.

Idealny lokal znajduje się na parterze i ma duże witryny. Jeżeli nie znasz się na kwestiach budowlanych i remontowych, weź kogoś ze sobą na oglądanie lokalu.

Przeszkol pracowników pod kątem BHP

Odpowiedni pracownicy to jedna z najbardziej istotnych kwestii w prowadzeniu restauracji. To oni są wizytówką lokalu, dlatego ważne, by zostali odpowiednio przeszkoleni. Jeśli chcesz zorganizować takie szkolenia bhp Warszawa Śródmieście jest miejscem, w którym znajdziesz firmy oferujące usługi tego rodzaju.

Zakup odpowiednie wyposażenie

Zarówno wyposażenie, z którego bezpośrednio będą korzystać goście Twojej restauracji, jak i pracownicy, jest bardzo ważne. Pamiętaj, żeby kupić meble, dekoracje, naczynia, zastawę, zmywarkę, urządzenia chłodnicze i inny niezbędny sprzęt gastronomiczny.

Zadbaj o czystość

Dobry stan pomieszczeń, w których znajduje się jedzenie, jest bardzo ważny. Warto więc zadbać o odpowiednie środki do czyszczenia powierzchni czy o płyn do dezynfekcji.  Dzięki odpowiedniemu zabezpieczeniu i przygotowaniu zawsze będziesz mógł dbać o stan czystości swojego lokalu.

Pamiętaj także o urządzeniach do dezynfekcji oraz o istotnych teraz maseczkach lub przyłbicach dla pracowników. Te niezbędne do otworzenia restauracji elementy oferuje hurtownia ddd.

Stwórz idealne menu

Pamiętaj, że cena musi iść w parze z jakością. Zrób porządny research, żeby wiedzieć, jak wyglądają ceny u Twojej konkurencji. Jeżeli chodzi o dania, warto kierować się do nisz – piąta restauracja włoska na jednej ulicy może nie mieć racji bytu.

Fot. Jay Wennington/Unsplash

Odbiór lokalu przez sanepid

Jeżeli uważasz, że wszystko w lokalu jest już gotowe na otwarcie, zleć badania pracowników i stanu wody, a potem idź do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej i zgłoś lokal do odbioru.

Zdobądź koncesję na alkohol

Jeśli chcesz, żeby w Twojej restauracji mógł być sprzedawany alkohol, musisz postarać się o pozwolenie. Podstawowym wymogiem do otrzymania koncesji jest odbiór lokalu przez Sanepid. Poszukaj informacji na temat tego, co trzeba zrobić, by taką koncesję zdobyć – w różnych miastach działa to na innych zasadach.

Ubezpiecz lokal

Ubezpieczenie na niespodziewane zdarzenia jest bardzo istotne. W restauracji mogą spotkać Cię różne sytuacje: lokal może zostać okradziony, zalany, może dojść do bójki. Dlatego też pamiętaj, żeby ubezpieczyć restaurację i nie musieć bać się o swoją własność.

Oficjalnie otwórz restaurację

Kiedy masz już wszystko – lokal, pracowników, sprzęt, koncesje, możesz otworzyć swój własny lokal. Bardzo ważnym jest, żeby przez cały czas otwierania restauracji prowadzić działania reklamowe. Jeżeli remontujesz lokal, możesz na czas trwania remontu zawiesić nad drzwiami baner informujący o tym, że wkrótce będzie tam restauracja. Nie zapomnij zaprosić znajomych i przyjaciół, którzy będą mogli potem polecać Twój lokal!

Zdjęcie główne:  Jason Leung/Unsplash

Napisz komentarz
Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *