Przekąski na imprezę, czyli jak zaskoczyć swoich gości!

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Przekąski na imprezę, czyli jak zaskoczyć swoich gości!

Zdjęcie główne: Chan Walrus/pexels.com

Zbliża się impreza i znowu zastanawiasz się co przygotować dla swoich gości? Przekąski to totalny must have każdego spotkania ze znajomymi. Możesz przyrządzić coś na słodko lub też na słono — wszystko zależy od tego, na co masz dzisiaj ochotę. Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych, poznaj nasze pomysły na przekąski na imprezę!

Na każde spotkanie przygotowujesz to samo i masz już dość? Masz ochotę zrobić coś nowego? Idealnie sprawdzą się przekąski na imprezę, do których wykonania nie potrzebujesz specjalnych kulinarnych umiejętności. Ich różnorodność pozwoli na to, aby każdy twój gość znalazł coś dla siebie!

Więcej niż burak…

Burak kojarzy Ci się z tradycyjnymi buraczkami? Nie musi tak być! To warzywo posiada wiele właściwości wspierających pracę naszego organizmu. Wpływają m.in. na obniżenie ciśnienia i wspierają pracę serca. Carpaccio z buraka to świetny pomysł na zdrową przekąskę na imprezę, którą pokochają Twoi goście! Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • Buraki gotowane (całe)
  • Mix sałat, rukola lub roszponka
  • Ser kozi
  • Nasiona słonecznika
  • Oliwa
  • Szczypta soli
  • Ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Wybrany mix sałat umyj, osusz i wyłóż na talerz.
  2. Pokrój buraki w cienkie plastry i ułóż na sałacie (najlepiej ubrać rękawiczki lub zabezpieczyć dłonie, ponieważ buraki intensywnie barwią skórę i ubrania!).
  3. Ser kozi pokrój w plastry i delikatnie podpiecz na suchej patelni do zarumienienia. Jeśli nie przepadasz za serem kozim, możesz wymiennie użyć sera feta.
  4. Ser nałóż na buraki, delikatnie polej oliwą oraz posyp szczyptą soli.
  5. Na koniec wsyp na patelnię słonecznik i praż do osiągnięcia delikatnie złotego koloru. Posyp sałatkę i polej octem balsamicznym.

I twoje przepyszne carpaccio jest gotowe! Jego przygotowanie nie przekracza 20 minut, a zachwyt gwarantowany!

Bruschetta z…pesto!

Standardowa bruschetta przygotowywana jest raczej z pomidorów. A może by tak ją nieco udoskonalić? Świetnym dodatkiem do bruschetty jest pesto bazyliowe, które idealnie komponuje się ze smakiem pomidorów. Ta banalna przekąska na imprezę smakuje wyśmienicie zarówno jako dodatek, jak i solo!

Składniki:

  • Bagietka
  • Pesto bazyliowe
  • Pomidorki koktajlowe
  • Mozzarella (kulka lub burrata)
  • Czosnek
  • Zioła toskańskie
  • Sól
  • Oliwa

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200℃, a następnie pokrój pieczywo w grube kawałki.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, połącz z oliwą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj wszystkie przyprawy i odstaw na bok.
  3. Mozzarellę kulkę pokrój w plastry (jeśli korzystasz z burraty, wystarczy, że porozrywasz ją na mniejsze kawałki bezpośrednio na grzankę).
  4. Na pieczywo rozsmaruj ulubione pesto bazyliowe, na górę rozłóż pomidorki i mozzarellę.
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 10 min do czasu zarumienienia.
  6. Podawaj z ulubionymi oliwkami!

…i Twoja idealna przekąska na imprezę jest już gotowa! Wszystkie składniki są łatwo dostępne w najbliższym supermarkecie, a przygotowanie zajmuje 10 minut.

Słodka rozkosz, czyli…beziki

Bezy to wystawne i rozpływające się w ustach słodkości…Można je wykonać samemu, ale dla tych, którzy nie mają na to czasu, mamy rozwiązanie. W każdej lepszej cukierni możemy kupić gotowe beziki, które są idealnie wysuszone i chrupiące. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska na imprezę! Wystarczy do nich przygotować krem, który stworzysz w…10 minut! Ilość składników musisz dostosować do ilości bezy.

Składniki na krem (jeden duży blat bezy):

  • 250 ml Śmietanka 30 lub 36%
  • 250 g Mascarpone
  • Cukier puder
  • Owoce (opcjonalnie do ozdoby)

Przygotowanie:

  1. Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera ręcznego lub robota planetarnego.
  2. Do ubitej śmietanki dodaj zimne mascarpone i dalej ubijaj.
  3. Dodawaj stopniowo cukier puder (wedle uznania — jeśli chcesz mniej słodki, dodaj mniej) i dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec wyłóż krem na bezy i ozdabiaj ulubionymi owocami.

Słodka przekąska na imprezę z…ciasta francuskiego

Ciasto francuskie idealnie sprawdza się w słonych przekąskach, jak i w tych słodkich. Jego uniwersalność pozwala na nielimitowaną ilość różnych przepisów, które możemy wykonać z jego użyciem. Przedstawimy wam nasz pomysł na to danie, ale możecie je dowolnie modyfikować!

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 350 g jabłek
  • Odrobina wody
  • Jajko
  • Cynamon
  • Szczypta cukru lub cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzuć do małego rondelka lub garnuszka.
  2. Piekarnik nagrzej do temperatury 210℃ góra/dół.
  3. Do garnka dodaj wodę, cynamon i cukier.
  4. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż jabłka puszczą sok i będą złociste.
  5. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w trójkąty. Na ciasto nakładaj po łyżce nadzienia i sklejaj rogami.
  6. Jajko roztrzep, posmaruj saszetki z jabłkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 20-25 minut.

Twoje idealne przekąski na imprezę gotowe! Wszystkie przepisy są naprawdę łatwe w przygotowaniu i nie zajmą wam wiele czasu. Dodatkowo są daniami porcjowanymi, więc nie musisz bawić się w krojenie czy nakładanie jedzenia z dużych garnków.

Artykuł powstał dzięki współpracy z:
topicisyou.pl
catchtimefamily.pl
homeforidi.pl
lifescity.pl
ideaforhomi.pl

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*