Czy warto sięgać po regionalne produkty?

Czy warto sięgać po regionalne produkty?

Artykuł sponsorowany

Produkty regionalne cieszą się coraz większą popularnością. Czy jest to jednak tylko trend, czy faktycznie świadoma i dobra decyzja? Zobacz, jakie są zalety kupowania regionalnych produktów.

Wspierasz polskie firmy

Kupno regionalnych produktów to wsparcie dla polskich producentów. To najbardziej oczywisty z powodów, dla których warto sięgać po takie produkty. Nawet jeżeli dany producent nie ma siedziby w Twojej okolicy, to często okoliczni przedsiębiorcy dostarczają mu surowce i zajmują się regionalną dystrybucją jego towarów. Sięgając po regionalne produkty wspierasz rodzimych rolników i dostawców, a także krajową gospodarkę.

W czasie, w jakim aktualnie się znajdujemy, wszyscy odczuwają skutki epidemii. Dlatego tak ważne jest, żeby wspierać polską gospodarkę. Warto też zwracać uwagę na to, żeby kapitał firm także był polski.

Wielowiekowe receptury

Bardzo często produkty regionalne pochodzą z receptur, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Charakterystyczne dla tradycyjnych receptur często są metody produkcji – bez chemicznych dodatków. Przykładami takich produktów są polskie sery, wyroby cukiernicze czy pieczywo.

Sezonowość i oryginalność

Produkty regionalne są związane z tradycjami, przez co traktowane są jako coś bardziej wyjątkowego. Tradycyjnie, niektóre potrawy przygotowywane były z okazji danych świąt. Poza tym, produkty charakterystyczne dla danych regionów wykonane właśnie w tym miejscu będą z pewnością lepsze niż te gotowe, kupione w sklepie. Przykładem są produkty regionalne lubelszczyzny.

Należy zwrócić też uwagę na to, że w supermarketach na przykład truskawki pojawiają się w styczniu. To, że ładnie się prezentują może wiązać się ze stosowanymi konserwantami czy modyfikacjami genetycznymi.

Fot. Rauf Allahverdiyev/Pixabay

Polskie, czyli zdrowsze

Importowane owoce czy warzywa często są tańsze niż te od lokalnych dostawców. W tym przypadku cena nie idzie jednak w parze z jakością. Dzięki kupowaniu regionalnych produktów mamy większą pewność, jeśli chodzi o to, że jedzenie nie jest przetwarzane i modyfikowane genetycznie. Polska żywność ceniona jest w Europie za wysoką jakość. Poza tym, małe przedsiębiorstwa oraz gospodarstwa częściej przykładają większą wagę do jakości produktów, niż do ich ilości. Kupując lokalne czy regionalne produkty masz możliwość spytać producenta wprost o to, co chcesz kupić.

Co ważne, polska żywność jest żywnością bezpieczną. Przechodzi przez szereg badań, które gwarantują, że produkty są zgodne z obowiązującymi normami. A dzięki temu, że są pozbawione wszelkich modyfikacji, mamy pewność, że to, co kupujemy, jest zdrowe.

Mniejsze zanieczyszczenie powietrza

Wszystkie produkty, które importowane są z innego kraju czy regionu, podczas podróży wytwarzają zanieczyszczenie powietrza. Jeśli zdecydujesz się na kupno regionalnych produktów, przyczynisz się więc do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla. Warto kupować na miejscowych bazarach, na które przyjeżdżają producenci ze swoimi produktami. Krótka odległość od producenta do sklepów oznacza też minimalizację produkcji opakowań.

Jak wśród produktów rozpoznać polskie?

Nie każdy ma dostęp do targów czy bazarów, na których może kupić produkty prosto od producentów, zwłaszcza jeśli chodzi o mieszkańców dużych miast. Zakupy w marketach także stwarzają możliwość zakupu polskich produktów. Jeżeli na opakowaniu produktu znajduje się symbol „produkt polski”, masz gwarancję, że został on wytworzony z minimum 75 procent surowców od polskich rolników.

Zdjęcie główne: Pixabay

Napisz komentarz
Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *