Jakie sałatki przygotować na stół Wielkanocny?

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Jakie sałatki przygotować na stół Wielkanocny?

Zdjęcie główne: Ella Olsson/pexels.com

Święta Wielkanocne to czas, kiedy wspólnie z rodziną zasiadamy do stołu. Co roku zastanawiamy się, jakimi potrawami moglibyśmy zaskoczyć najbliższych. Sałatka jarzynowa, jajka faszerowane to totalne klasyki, ale są też potrawy mniej popularne, o których istnieniu może nie miałeś pojęcia!

Zbliża się czas kolejnych świąt, a Ty dalej nie wiesz, co smacznego przygotować? Sałatki to must have każdej Wielkanocy, zaraz obok pasztetu, żurku i potraw jajecznych. Mamy dla ciebie kilka propozycji, które urozmaicą twoje śniadanie Wielkanocne. Pamiętaj, że w święta zapominamy o diecie i cieszymy się z każdej łyżki majonezu!

Sałatki na Wielkanoc — warstwowa z tuńczykiem

Na stole Wielkanocnym nie może zabraknąć tego połączenia. Majonez, jajka i…tuńczyk — czyli uczta dla podniebienia! Jest bardzo prosta do wykonania i nie wymaga dużego zamieszania w kuchni. Idealnie sprawdzi się dla osób, które lubią pyszne potrawy na szybko.

Składniki:

  • 250 g tuńczyka z puszki (z oleju lub zalewy)
  • 5 dużych jaj ugotowanych na twardo
  • 100 g sera startego na tarce lub w wiórkach
  • 150 g odsączonej kukurydzy z puszki
  • 200 g papryki czerwonej
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 5 łyżek ulubionego majonezu
  • garść posiekanego szczypiorku
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo, a po ich przestudzeniu natnij każde z nich i wyciągnij żółtka. Odłóż je do osobnej miseczki, a białka posiekaj lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Starte białka wymieszaj z majonezem i kukurydzą. Wymieszaną masę przełóż do szklanej miski — to będzie nasza dolna warstwa sałatki.
  3. Kolejną warstwą będzie 250 g tuńczyka z puszki — może być z oleju lub z zalewy. Wszystko zależy od tego, który ci bardziej odpowiada. Wyłóż rybę na warstwę z białek i równomiernie rozprowadź. Całość dopraw solą i pieprzem.
  4. Paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę i wysyp na warstwę tuńczyka. To samo zrób z ogórkami. Pamiętaj, aby zmieszać ze sobą dwa rodzaje przed wyłożeniem do naczynia.
  5.  Starty ser wymieszaj z pokruszonymi żółtkami i rozłóż na szczycie sałatki. Całość dociśnij, aby pozbyć się wolnych przestrzeni między warzywami.

Sałatki na Wielkanoc — z pora i jajek

Idealna propozycja na stół Wielkanocny. Jest prosta w wykonaniu i bardzo uniwersalna — no i oczywiście z jajkami! Nie jest to może klasyczna propozycja świąteczna, ale gwarantuję ci, że goście będą zachwyceni.

Składniki:

  • biała część pora
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 100 g groszku z puszki
  • 2 duże łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • do przyozdobienia: garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą, obierz i pokrój na duże kawałki.
  2. Pora przepłucz, odetnij końcówkę korzenia oraz “liście”. Zdejmij pierwszą warstwę pora, pokrój go na cienkie krążki a później jeszcze na pół. Umieść go w sitku, np. w zlewie i zalej wrzątkiem. Dokładnie odcedź i osusz go z wody, przemieszaj i umieść w misce.
  3. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę, przygotuj też odsączoną kukurydzę i groszek.
  4. W dużej misce umieść pora, ogórki, kukurydzę, groszek oraz pokrojone jajka. Dodaj 2 łyżki ulubionego majonezu i dokładnie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i pieprzu i ponownie wymieszaj.
  5. Na sam koniec posiekaj szczypiorek i udekoruj sałatkę. Przed podaniem polecam ją schłodzić w lodówce.

Sałatki na Wielkanoc — z wędzonym kurczakiem

Jest to propozycja na sałatkę dla osób, które nie wyobrażają sobie żadnego dania bez mięsa. Gwarantuję ci, że nawet największy przeciwnik “zieleniny” i warzyw będzie zadowolony z tego połączenia!

Składniki:

  • ok. 350 g wędzonego fileta z kurczaka
  • 1 por
  • puszka kukurydzy konserwowej — 400 g
  • 4 ogórki kiszone
  • 150 g startego sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wędzony filet z kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski.
  2. Końcówkę z korzenia pora odetnij, to samo zrób z liśćmi. Zdejmij wierzchnią warstwę pora, przekrój wzdłuż i potnij w półksiężyce. Przełóż do sitka, zalej wrzątkiem i dokładnie osusz.
  3. Do miski z filetem dodaj kukurydzę, pokrojone ogórki, ser żółty i pora.
  4. Dodaj majonez, śmietanę i musztardę — dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj.
  5. Przełóż do szklanego naczynia i ciesz się pyszną sałatką.

 

Artykuł powstał dzięki współpracy z:

happywalls.pl
glamourlife.pl
gardenyard.pl
cityislife.pl
domzobrazka.pl

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*