Certyfikacja ISO – podstawowe informacje

Autor:
Data publikacji:
Kategoria:
Certyfikacja ISO – podstawowe informacje

Artykuł sponsorowany

Konkurencja wśród przedsiębiorstw niejako wymusiła narzucenie pewnych standardów, które po osiągnięciu, mogą być wizytówką danej firmy. Dziś chcemy przybliżyć nieco temat certyfikacji ISO, bez dwóch zdań jednej z najpopularniejszych. Poznaj podstawowe informacje, które rozjaśnią Ci nie do końca zrozumiałe skróty i liczby, m.in. ISO 9001.

Co to jest ISO – fakty na temat certyfikacji

ISO to International Organization for Standardization. Organizacja ta zajmuje się tworzeniem norm dotyczących praktycznie każdej dziedziny. Normy te w bardzo przyjazny dla oka, jednocześnie niezwykle dokładny oznacza się liczbowo z wcześniejszym zaznaczeniem skrótu wspominanej organizacji. Sama certyfikacja ma dziś ogromne znaczenie dla klientów i potencjalnych kontrahentów, mówi o prestiżu, zaufaniu, wiarygodności oraz profesjonalizmie danego przedsiębiorstwa. Nic więc dziwnego, że tak wiele firm każdego dnia stara się uzyskać certyfikat ISO i móc wykorzystywać go do przyciągnięcia klientów. Poniżej najpopularniejsze certyfikaty i ich objaśnienie.

ISO 9001 – jakość ponad wszystko

ISO 9001 to System Zarządzania Jakością, warto go wdrożyć niezależnie od wielkości przedsiębiorstwa czy branży, w jakiej działa. Przede wszystkim pozwala zwiększyć zaufanie klientów, ponadto atrakcyjność na tle konkurencji. Warto dodać, że pracownicy w firmie z ISO 9001 najczęściej pracują efektywniej i wydajniej. Dzięki certyfikacji wzrasta liczba przetargów, w jakiej może uczestniczyć dana firma. Jak widać, zalet jest naprawdę wiele, nic więc dziwnego, że tak wielu właścicieli firm decyduje się na uzyskanie wspominanej certyfikacji.

Certyfikacja ISO 13485

Tym razem ISO 13845, a więc norma omawiająca jakość wyrobów medycznych czy też ich zgodność z aktualnymi wymogami prawnymi. Wdrożenie tej normy warunkowane jest ryzykiem dla użytkowników konkretnych wyrobów medycznych, opracowuje się wtedy również metody korygujące, które mają to ryzyko zminimalizować. Korzyści, jakie z tego płyną to oczywiście większa konkurencyjność czy wzrost zaufania, więcej na ten temat tutaj: https://gcsquality.pl/certyfikaty/iso-13485/.

Certyfikacja RODO i HACCP – również bardzo ważne!

Tym razem nie ISO, ale równie ważne RODO i HACCP. Zacznijmy od unijnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych. Jest ono wymagane w każdej firmie, która ma styczność z danymi osobowymi, a więc praktycznie we wszystkich. Certyfikacja ma zwiększyć świadomość pracowników w zakresie przepływu i zarządzania danymi osobowymi. Jest to gwarancja zabezpieczenia danych na każdym etapie ich przetwarzania. Poznaj więcej informacji o RODO tutaj: https://gcsquality.pl/certyfikaty/rodo/. Na koniec bezpieczeństwo żywności HACCP, system ten zarządza jakością produktów spożywczych, diagnozuje i stale kontroluje czynniki, które mogłyby wpłynąć na niższą jakość wyrobów, bez dwóch zdań system warto mieć w swoim przedsiębiorstwie produkcyjnym czy też gastronomii, więcej o nim pod tym linkiem: https://gcsquality.pl/certyfikaty/haccp/.

Fot.: Levis Keegan/unsplash.com

Udostępnij:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*