Dokucza Ci zgaga? Sprawdź, jak ją zwalczyć domowymi sposobami

Dokucza Ci zgaga? Sprawdź, jak ją zwalczyć domowymi sposobami

Refluks żołądkowo-przełykowy, który objawia się pieczeniem w klatce piersiowej, a nawet podrażnieniami w gardle, często jest poważnym problemem, na który cierpi duża ilość osób. 

Problemem jest zwieracz przełyku (mięsień między żołądkiem a przełykiem), który nie pełni dobrze swojej roli naturalnego „zastawki” antyrefluksowej. To właśnie przez niego soki żołądkowe przedostają się do przełyku lub gardła, powodując nieprzyjemną zgagę.

Poznaj domowe sposoby, które pomagają złagodzić tę dolegliwość. 

Co sprzyja wystąpieniu zgagi?

Niektóre czynniki mogą dodatkowo wspomagać powstawanie zgagi.

  1. Nadwaga: zwiększa ciśnienie w żołądku, co sprzyja powstawaniu zgagi.
  2. Stres i zmęczenie: zwiększają wydzielanie kwasu w żołądku, dodatkowo zmniejszają ilość enzymów trawiennych, co powoduje zaburzenia trawienia.
  3. Niezrównoważona dieta: zła dieta za mocno pobudza enzymy trawienne. Ponadto nie dostarcza składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania błon śluzowych.
  4. Palenie: ma bezpośredni (negatywny) wpływ na wyściółkę żołądka.
  5. Nadmierne spożycie alkoholu lub kawy.
  6. Jedzenie tuż przed snem.
  7. Wady postawy.
  8. Zakażenie Helicobacter pylori (bakteria, która powoduje zmiany zapalne w błonie śluzowej żołądka).
Fot. Andrea Piacquadio/Pexels

Jakie są domowe sposoby na zgagę?

Poniżej przedstawiliśmy skuteczne i naturalne metody zwalczania zgagi.

Napar cynamonowy

Właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe cynamonu sprawiają, że jest to jeden z najskuteczniejszych naturalnych środków na zgagę. Napar cynamonowy pomoże zmniejszyć podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego i zneutralizować działanie soków trawiennych.

Banany

Banany to owoce z rodziny zasadowych, które powodują niemal natychmiastową ulgę w refluksie żołądkowym i zgadze. Regularne spożywanie bananów pomoże organizmowi zneutralizować kwas w żołądku i pozbyć się refluksu żołądkowego.

Glutamina

To organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów, który występuje naturalnie w organizmie, ale także w pokarmach takich jak jajka, mleko, ryby, szpinak i pietruszka. Glutamina wspomaga ochronę błony śluzowej przewodu pokarmowego i przełyku.

Lukrecja

Działa przeciwzapalnie, kojąco i przeciwwrzodowo. 5 ml płynnego ekstraktu z lukrecji (bez alkoholu i z typu „fitostandard”) należy dodać do szklanki wody lub wymieszać z herbatką ziołową. Pić 1 do 2 razy dziennie, maksymalnie przez 4 tygodnie. Stosowanie lukrecji jest niewskazane przy nadciśnieniu.

Sok z aloesu

Dzięki swoim właściwościom leczniczym i wspierającym trawienie, sok z aloesu jest jednym z najbardziej zalecanych środków na kontrolowanie nadmiernej produkcji kwasu żołądkowego i powstawania wrzodów. Jego składniki odżywcze odżywiają florę bakteryjną jelit, zmniejszając ryzyko zaburzeń trawienia i infekcji.

Ocet jabłkowy 

Ze względu na swoje właściwości alkalizujące jest idealny do łagodzenia zgagi. Wymieszaj trochę octu jabłkowego z wodą, a następnie wypij tuż przed posiłkiem. W ten sposób ograniczysz nadmierną produkcję soków trawiennych. 

Zgaga – jak jej unikać?

  1. Unikaj jedzenia zbyt dużo na raz, nakładaj i spożywaj małe porcje.
  2. Unikaj noszenia zbyt ciasnych ubrań w talii, zwłaszcza po posiłkach, ponieważ powodują one ucisk na żołądek i sprzyjają refluksowi.
  3. Nie pij kawy na pusty żołądek, ponieważ może podrażniać jego wyściółkę.
  4. Ogranicz spożycie napojów alkoholowych.
  5. W miarę możliwości unikaj spożywania potraw smażonych i zbyt tłustych: spowalniają one opróżnianie żołądka (im dłużej pokarm pozostaje w żołądku, tym większe jest ryzyko zgagi).
  6. Nie jedz czekolady w dużych ilościach (tak, jak w przypadku tłustych potraw).
  7. Mieszaj ze sobą łatwo przyswajalne pokarmy (na przykład białko z warzywami, a nie białko z tłuszczami).
  8. Poświęć trochę czasu, aby dobrze przeżuć posiłek, co znacznie ułatwi pracę żołądka.
  9. Nie kładź się spać zaraz po jedzeniu.
  10. Unikaj podrażniających potraw (chili, surowa cebula) i napojów gazowanych.
  11. Cytryna – wiele osób stosuje ją jako domowy sposób na zgagę. Jednak prawda jest taka, że osoby mające problem z tą dolegliwością nie powinny spożywać cytrusów. Ze względu na swoją kwasowość, sok z cytryny może pogorszyć refluks żołądkowy.

Niektóre źródła podają, że woda cytrynowa ma działanie alkalizujące, co oznacza, że ​​może neutralizować kwas żołądkowy i tym samym zmniejszyć refluks żołądkowy. Jednak nie jest to poparte badaniami.

Zdjęcie główne: puhhha/Adobe Stock

Napisz komentarz
Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *