Alergia - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Alergia - przyczyny, diagnostyka i leczenie

Alergia jest odpowiedzią układu odpornościowego na alergen. Może być nim trawa, zarodniki grzybów, niektóre pokarmy lub sierść zwierząt. Sprawdź, jakie są przyczyny alergii i jak ją leczyć.

Alergia – przyczyny i objawy

Alergia nie ma znanej do końca przyczyny. Naukowcy twierdzą, że to genetyczna nadwrażliwość organizmu, a dokładnie układu odpornościowego na alergen. Alergenem mogą być:

– rośliny,

– pyłki,

– zarodniki grzybów,

– sierść zwierząt,

– kurz – roztocza,

– niektóre pokarmy, 

– leki, np. polopiryna lub penicylina.

Co ciekawe, alergię można dziedziczyć po jednym z rodziców.

Alergia – objawy:

– problemy z oddychaniem,

– świąd skóry,

– zaczerewienienie skóry – rumień,

– zapchany nos,

– katar sienny,

– ból głowy i zatok, 

– duszność.

Objawy alergii są różne, w zależności od tego, czy jest to alergia kontaktowa, czy alergia pokarmowa. W przypadku alergii pokarmowej, np. na orzeszki ziemne lub czekoladę, może wystąpić duszność oraz zaczerwienienie skóry, ale dodatkowo występuje silny ból brzucha, mdłości i wymioty.

Osoby uczulone np. na ostre potrawy bardzo mocno reagują na papryczki chili oraz pieprz cayenne. Występuje wtedy duszność, ale także czerwone plamy na twarzy. W przypadku duszności należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, ponieważ niezbędne jest podanie leków rozkurczających oskrzela oraz przeciwhistaminowych. W bardzo ciężkich przypadkach może być też podawana adrenalina.

Alergia pokarmowa – objawy:

– bóle brzucha,

– biegunki,

– swędząca wysypka – najczęściej na płatkach usznych,

– obrzęk krtani,

– katar,

– chrypka.

Alergia pokarmowa nie jest wykrywana od razu. Często w wieku dziecięcym nie mamy żadnych objawów alergii. Z czasem i próbowaniem różnych potraw, zauważamy zmianę samopoczucia po spożyciu danych grup pokarmowych. Najbardziej alergizujące są jaja kurze, mleko krowie, cytrusy, orzeszki ziemne, truskawki, pomidory oraz sery pleśniowe.

Diagnostyka alergii

Jeśli zastanawiamy się, czy sygnały, jakie wysyła nam organizm, to alergia pokarmowa, skórna lub kontaktowa, warto wykonać testy alergiczne. Najczęściej są wykonywane z krwi, zwłaszcza jeśli chodzi o alergię pokarmową. 

Alergia skórna i kontaktowa są diagnozowane poprzez wykonanie testów skórnych. Na przedramieniu lekarz robi igłą niewielkie nakłucia, na które nakłada różne rodzaje alergenów. Są to wyizolowane alergeny w formie płynnej. Po odczekaniu godziny na skórze powinny pojawić się niewielkie bąble i zaczerwienienie. Alergolog sprawdza, jakiej są wielkości, co pozwala ustalić, na jaki alergen pacjent jest najbardziej uczulony.

Leczenie alergii

Alergię kontaktową oraz skórną można leczyć za pomocą odczulania. Raz do roku pacjent odwiedza gabinet alergologa, by otrzymać serię szczepień z nieaktywnym alergenem. Odczulanie za pomocą szczepień ma na celu stopniowo przygotować układ odpornościowy na walkę z alergenem.

Po około dwóch latach od przyjęcia pierwszej szczepionki można zauważyć mniejsze objawy alergii oraz lepsze samopoczucie. Odczulanie jest częściowo refundowane, ale szczepionkę pacjent musi zakupić sam przed wizytą.

Przy nasilonych objawach alergii polecane są leki wziewne donosowe, ze środkiem rozkurczającym śluzówkę nosa. Dodatkowo można zażywać leki przeciwhistaminowe, które blokują oddziaływanie alergenu na układ odpornościowy, dzięki czemu świąd skóry oraz katar są znacznie mniejsze.

Alergikom zalecane są leki typu Zyrtec lub Allegra. Warto sprawdzić wcześniej, czy dany lek nie powoduje senności oraz dezorientacji.

Zdjęcie główne: cottonbro/pexels.com

Napisz komentarz
Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *