Co musi posiadać firma cateringowa?

Co musi posiadać firma cateringowa?

Artykuł sponsorowany

Zapotrzebowanie na usługi firm cateringowych cały czas rośnie. Jeśli więc Twoją pasją jest gotowanie, to warto pomyśleć nad otwarciem tego typu działalności. Musisz jednak pamiętać o kilku szczegółach. Podpowiadamy więc, co musi posiadać firma cateringowa.

Przede wszystkim dobra lokalizacja

Dobra lokalizacja i wybór odpowiedniego lokalu to kluczowe sprawy w przypadku firmy zajmującej się cateringiem. Musi spełniać on wymogi prawne oraz być funkcjonalny. Wybierając miejsce, musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na odpowiedni rozkład pomieszczeń – produkcyjnych, przygotowawczych, magazynowych i socjalnych. Lokal musi także posiadać odpowiednią wentylację oraz zabezpieczenia przeciwpożarowe. Muszą być również doprowadzone wszystkie niezbędne media, a dodatkowo woda musi być koniecznie przebadana przez stację sanitarno-epidemiologiczną oraz odpływ ścieków. Zadbaj także o to, aby wybranym lokalu ciągi komunikacyjne, brudne i czyste, nie przecinały się ze sobą – to samo dotyczy dostaw produktów i odbioru gotowych potraw. Po tych wszystkich przygotowaniach lokal musi być zatwierdzony przez Sanepid.

Samochód, którym będziesz dostarczać jedzenie

W firmie cateringowej przyda się także samochód, a najlepiej model dostawczy. Większość zamówień wymaga również dostarczenia potraw, a czasem także naczyń na miejsce, dlatego też bez odpowiedniego auta prowadzenie działalności byłoby wręcz niemożliwe. Wybierając samochód, zwróć uwagę, aby był on odpowiednio duży – chcesz w nim w końcu przewieźć nawet największe zamówienia. Pamiętaj też, że podobnie jak w przypadku lokalu, firmowy samochód, którym będziesz rozwozić swoje wyroby, również musi być dostosowany do wymogów Sanepidu, a także przez niego zatwierdzony. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w dobre lodówki turystyczne do auta, ponieważ nie raz będziesz przewozić potrawy, które dla zachowania świeżości muszą być przechowywane z chłodnym miejscu.

Akcesoria, które ułatwią przyrządzanie potraw

Jest wiele akcesoriów kuchennych, które znacznie ułatwiają i przyspieszają przygotowywanie potraw, a szykując zamówienie dla kilkudziesięciu osób, każda sekunda się liczy. Dlatego też warto wyposażyć odpowiednio kuchnię. Przede wszystkim w dobry blender, na przykład taki z wymiennymi nakładkami, który nie tylko zblenduje i rozmiksuje składniki, ale ma także funkcję szatkowania warzyw. Przyda się także sprzęt wyręczający w krojeniu, taki jak klasyczna krajalnica do chleba, lub model przystosowany do krojenia wędlin oraz serów. Warto także zaopatrzyć kuchnię w wyciskarkę wolnoobrotową Jest to produkt, dzięki któremu zrobisz pyszny sok ze świeżych owoców i warzyw, nie tracąc przy tym cennych witamin i minerałów. Urządzenie to pracuje dużo wolniej niż klasyczna sokowirówka, ale im wolniej przebiega proces przerabiania, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy, a jego świeżość – zachowana na dłużej. Jeśli chodzi o napoje, to warto także zakupić syfony do wody, dzięki którym przygotujesz wodę gazowaną oraz musujące napoje smakowe przy użyciu dwutlenku węgla. Przyda się także dobrej jakości kruszarka do lodu. Ostatnim z niezbędnych akcesoriów są pojemniki GN, które absolutnie muszą znaleźć się w firmie zajmującej się cateringiem.  To w końcu na nich będziesz prezentować i podawać przygotowaną żywność. Służą one także do przechowywania i utrzymywania potraw w temperaturze zarówno chłodnej, jak i gorącej. Na rynku znajdziesz wiele rozmiarów takich pojemników oraz możesz wybierać spośród wielu różnych materiałów. Z tymi wszystkimi akcesoriami przygotowywanie i podawanie potraw będzie z pewnością dużo łatwiejsze.

Zdjęcie główne: Naim Benjelloun/pexels.com

Napisz komentarz
Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *